Vizsgálat, konzultáció

A kezelést megelőzi egy alapos konzultáció, szájvizsgálat, röntgen vagy CT készítés. Ezek alapján készítünk egy képekkel illusztrált, részletes kezelési tervet. Amennyiben van rá lehetőség és Ön is szeretné két alternatívát is felajánlunk, hogy legyen választási lehetősége. Ajánlatot adunk például többféle anyagra (fémes, fémmentes pótlásra), fix vagy kivehető megoldásra, olcsóbb vagy drágább verzióra.
A kivizsgálás 3 részből áll: általános anamnézis felvétele (erős dohányzás, cukorbetegség, szívelégtelenség, véralvadásgátló szerek rendszeres fogyasztása, stb.), fogászati anamnézis, státuszfelvétel (pl. harapási forma meghatározása, fogcsikorgatás, meglévő csont mennyiségi és minőségi megállapítása, stb.) és röntgenológiai vizsgálat.

A műtét

Az implantátum behelyezése fogászatunkon helyi érzéstelenítésben vagy éber szedálásban, ambulánsan történik. Az implantátumok vagy feltárásban vagy az ínyen keresztül, transzgingiválisan behelyezi a szájsebészünk. A varratokat általában 7-10 nap múlva távolítjuk el. Eddig az időpontig egy kímélő étrend és egy rendszeres, de kíméletes szájhigiénia betartása ajánlott.

A gyógyulási fázis

Szokásosan 3-6 hónapig tart. Ebben az időszakban a csont belenő az implantátum porózus felületébe, rögzítve ezt. Ettől eltérő idejű a sinus, azaz arcüreg alatt elhelyezett implantátumok gyógyulási ideje, ami esetenként 9 hónapot is igénybe vehet. Ebben az időszakban, az implantátum szervezet általi integrációját támogatandó, ajánlott a behelyezett implantátumok zónáját a rágóerőktől védeni. Ezt meg lehet tenni kíméletes étkezéssel és egyes esetekben, ahol ez lehetséges, védő fogpótlások behelyezésével. Amennyiben a beteg az implantálás előtt protézist hordott, akkor ezt az új viszonyoknak megfelelően úgy alakítjuk át, hogy a behelyezett implantátumokat kímélje a rágóerőktől.

Az implantátum feltárása

A gyógyulási fázis lejárta után az implantátumokat fel kell szabadítani (feltárás). A szájsebész ehhez a művelethez először lokalizálja az implantátumot, azután egy speciális műszert használva felszabadítja az implantátum fölött elhelyezkedő nyálkahártyát és eltávolítja az implantátumra esetlegesen ránőtt kötőszövetet. A feltárás után eltávolítandó az implantátum menetes furatába helyezett zárócsavar, amelynek helyébe egy gyógyulási csavart (ún. gingiva formázó csavart) helyezünk. Ön ezt a gyógyuló csavart hordja addig, amíg a következő műveletekre is sor kerül és meg nem kapja a végleges fogpótlást. Ennek a csavarnak a célja, hogy megakadályozza a feltárt íny újbóli összenövését.

A végleges fogpótlás elkészítése, behelyezése

Lenyomatvételi sapkák és csavarok segítségével lenyomatokat készítünk, melyek később a technikai laborba kerülnek. Próbák alkalmával ellenőrizzük a munka elkészítésének folyamatát. Ezen lenyomatok alapján készül el a végleges fogpótlás, melynek átadása egy rövid beavatkozással történik.

Mik a műtét előtti teendők?

Kérjük, hogy az előzetes anamnézis lapot töltse ki, melyben minden betegségről, gyógyszerérzékenységről, gyógyszerfogyasztásról tájékozódhat sebészünk. Rendszeresen szedett gyógyszereit a megbeszélteknek megfelelően nyugodtan vegye be.

 • A műtét napján, amennyiben nem lesz szedálása, ne éhgyomorral érkezzen. A szokásos módon egyen. Amennyiben lesz szedálása a műtét előtt 3 órával ne egyen és igyon semmit.
 • Ha meg tudja oldani, kérjük hozzon magával kísérőt, mert a műtét után a vezetés nem javasolt.

feszített száj

Mik a műtét utáni teendők?

Mivel az implantációs műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, ne egyen, amíg tart az érzéstelenítő hatása, mert könnyen elharaphatja az ajkát, nyelvét, nyálkahártyát, melyen ezáltal lassan gyógyuló sebek keletkezhetnek. Az érzéstelenítő hatása a műtét után kb. 3 órával múlik el.

 • Ha az implantáció szedálásban történt, akkor a beavatkozás után még kb. fél órát megfigyeljük, majd kizárólag kísérővel engedjük el.
 • A műtét utáni órákban ne vezessen gépjárművet.
 • A műtét után kapott operációs csomagot az orvos utasításainak megfelelően használja:

Antibiotikum közül Aktil Duo vagy Augmentin Duo 1 g-ot (szedése: 2X1. Reggel és este vegyen be egy tablettát. Annyi ideig szedje, amíg el nem fogy az egész doboz.) Orvosaink gyakran Dalacin 300 mg-ot rendelnek (szedése: 3X1, reggel, délben, este). Az orvosunk az Önnek megfelelő fájdalomcsillapítót ajánlja. Ha fájdalom jelentkezik, nyugodtan vegyen be egy fájdalomcsillapító tablettát, figyelembe véve a napi maximális
adagot.

 • A műtéti területnek megfelelően arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat, esetenként elszíneződhet, ennek megelőzésére és kezelésére jegelje a területet kívülről naponta többször úgy, hogy 20 percet jegeli, 20 percet pihenteti. Az operációs csomagban jeget is talál, mely mélyhűtőben újra lehűthető.
 • A műtét után három napig ne fogyasszon tejes, tojásos ételeket, ne rágjon az implantáció helyén, és kerülje a kemény és rágós élelmiszerek fogyasztását, pl. kemény kenyér, rágós hús, ropogós zöldség, dió, mogyoró, stb.
 • Ajánlatos a beavatkozás után minimum három napig kerülni a dohányzást, alkohol, kávé, fekete tea fogyasztását.
 • A műtétet követő három napban kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, emelést, szauna látogatást, mivel ezek utóvérzést okozhatnak.
 • A beavatkozást követő napon kérjük törekedjen arra, hogy a lehető legkevesebbet beszéljen.
 • Az operáció után két-három napig kerülje az erős szájöblögetést. A negyedik naptól kezdheti meg a fertőtlenítő hatású szájöblögető használatát.
 • Ne szívogassa a sebet, mert utóvérzéseket okozhat.
 • Lehetőleg figyeljen arra, hogy ne harapjon rá a műtéti területre.
 • Felülfertőzés és a seb felsértésének elkerülése végett nagyon fontos, hogy sem ujjal, sem nyelvvel ne tapogassa a műtéti területet.
 • Néhány napig mellőzze a túl fűszeres, csípős ételeket.
 • Kérjük varratszedésre a megbeszélt időpontban jelentkezzen.
 • Nagyon fontos, hogy fordítson fokozott gondot a szájhigiénére. A rendszeres, gondos szájápolás az egyik legfontosabb feltétele a sikeres implantációnak.
 • A varratoknak legalább 5 napig a szájban kell maradniuk az implantálást követően.
 • Ha a varrat már korábban meglazulna, vagy kiesne, úgy azonnal keresse fel szájsebész szakorvosunkat!

Az implantációs fogpótlás gondozása

Szájhigiéné a hosszútávú siker titka

A megfelelő szájhigiénével megelőzhetőek az implantáció körül kialakuló gyulladások. A gyulladásos állapot kialakulásának elkerülése azért fontos, mert azok előrehaladott esetben átterjednek az implantátumot tartó csontra is, ami az implantátum elvesztéséhez vezethet. A nem megfelelő szájhigiéné következtében az implantációs fogpótlásra lepedék, fogkő rakódik (a természetes fogazathoz hasonlóan). A lepedékben lévő baktériumok fogágybetegséget okozhatnak, minek következtében az implantátum kilazulhat. Ez veszélyezteti az implantátumok működését, azok kieséséhez vezethet.

Az implantációs fogpótlások hosszú távú megoldást jelentenek a foghiányok kezelésében, ám ennek érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő szájápolásra, azaz szájhigiénére. Ne hanyagolja el a fogmosást, lehetőleg minden étkezést követően mosson fogat, de minimum reggel és este! A fogtisztítást – a fogmű jellegétől függően – speciális tisztító eszközökkel (szájzuhany, fogselyem, fogköz tisztító kefe) egészítse ki! Fogorvosunk a fogpótlás átadásakor elmagyarázza és megmutatja Önnek a helyes fogápolási technikát.

Fogászati kontroll

Az implantációs fogpótlás minél tökéletesebb működése érdekében 6-12 havonta ellenőrzést javasolunk.
Bármilyen kérdése van, kérdezze szájsebész specialistánkat!
Ha valami rendellenességet észlel az implantátummal kapcsolatban, kérjük azonnal keresse fel praxisunkat!

Munkáink