Barion Pixel

Beszoktatás

Gyerekfogászat

Beszoktatás

A gyermekek beszoktatásakor fogászati kezelés nem történik. A beszoktatás célja, hogy megismerje a gyermek és megszeresse a fogorvosi rendelőt, kapcsolatba kerüljön egy kellemes élmény kapcsán a fogorvossal. A felnőtt páciensek nagy része régi rossz gyerekkori élmény miatt szinte retteg a fogorvostól, éppen ezért elkerüli a fogorvosi rendelőt és csak nagyon súlyos esetben keres fel minket, amikor már sokkal nehezebben tudunk segíteni. Amennyiben a szülők, vagy nagyszülők szívesen áldoznak időt, energiát a fogászati beszoktatásra, akkor a gyermekeben garantáltan megszűnik a félelem. Ezzel megalapozza gyermeke egész életére a jó kapcsolatot a fogászattal. A rendszeres fogászati ellenőrzéssel egyúttal megelőzhető a súlyosabb fogászati problémák kialakulása is. Balatonkenesei fogászati központunkban a gyerekfogászati részleges játéksarok és a TV képernyőjén mutatott rajzfilmek megkönnyítik a gyermekek esetleges szorongásának oldását.

Mire figyeljen mielőtt gyermekét elhozza a fogorvoshoz?

Kérjük szépen, ne kösse össze saját kezelési időpontját gyermeke időpontjával. Ez az alkalom szóljon csak a kicsiről! Nem lenne hasznos, ha például a szülő félelmét átvenné a gyermek. Kifejezetten kérjük, hogy semmiféle negatív kifejezés elhangzása ne előzze meg a rendelő felkeresését! Ezzel nagyon sokat árthatunk. Kerüljük mindig az injekció, a fájdalom, a fúró stb. kifejezések használatát, csak pozitív megerősítést adjunk a témával kapcsolatban! Jobb, ha nem részletezi előre, hogy mi fog történni, viszont eljátszhatják otthon, hogy mi fog történni például egy a gyermek kedvenc plüss állatán vagy babáján. Lehetőleg kerülje a „nem fog történni semmi” vagy a „minden rendben lesz” kifejezéseket, hiszen lehet, hogyha olyan problémát találunk, végül mégis szükség lesz egy előre nem látható beavatkozásra, ami miatt mind a szülőben, mind a fogorvosban csalódhat a gyermek. 
A legjobb, ha hasonló mondatokkal készíti fel gyermekét:
„Egy kedves, meseszerű fogászatra megyünk, ahol megmutatjuk a doktor néninek a kedvenc játékodat majd megmutatjuk milyen szépek a fogaid! A doktor néni megszámolja hány fogacskád van. Megmutatja nekünk, hogy hogyan mossuk otthon helyesen a fogacskáidat, hogy szépek és erősek legyenek!”
Törekedjünk a pozitív kifejezések használatára: – kedves, barátságos, tiszta, erős, egészséges fogak, – hogy a látogatás ne legyen ijesztő.

Mi történik a beszoktatáskor?

A beszoktatás kb. fél órás foglalkozást jelent a fogorvosunknál. A szülő végig ott tartózkodhat, ha szeretne. Egy kis játékos ismerkedéssel kezdődik, bemutatkozunk, megmutatjuk a csemetéknek mi található egy fogorvosi rendelőben, mint például hogyan tudunk liftezni a fogorvosi székben, hogy világít rajta lámpa, milyen levegőt és sprayt tudunk fújni vele, a végén pedig hogyan tudunk gyurmázni egy kis lenyomatanyaggal. A gyermek mindent ki is próbálhat, megfoghat, így egy játékba vonjuk be, ahol otthonosan érzi majd magát. A szülő ölében ülve az akkora már nagyon kellemes hangulatban, játékosan megvizsgáljuk a gyermeket, a fogait, ennek az eredményét rögzítjük.

Közben érdekes dolgokról mesélünk, mint például a fogtündérről, a fogmosás fontosságáról, a helyes étkezésről. A kisebb gyermeket a szülő ölébe ültetve vizsgáljuk. A beszoktatás végén fotót készítünk a mi kis páciensünkről és a doktornőről, melyet elküldünk, hogy emlékként fel tudják idézni majd otthon, ahova bátorság oklevéllel engedjük el a gyermeket. A beszoktatás alatt a doktor néni, ha úgy ítéli meg, hogy további instruálásra vagy kezelésre lenne szükség, akkor egy következő időpontot adunk a szájhigiéniai betanításra, kezelésre vagy egyéb fogászati beavatkozásra.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Kérjen időpontot konzultációra

Természetesen további kezelésekre a több mint 20 fős szakorvosi csapatunk minden fogászati területen kínál professzionális megoldást.
Fontos tudnia, hogy időpont egyezetetés szükséges a kontroll vizsgálathoz. Kérjen időpontot most!

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.

  .

  .

  .

  .
  Melyik rendelőnk érdekli?

  .

  .
  Elfogadom az
  Adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat

  .