Barion Pixel

Fogszuvasodás kezelése,

töméskészítés

Fogszuvasodás kezelése, tömés készítés

A szuvas tejfogakat ugyanúgy el kell látni, mint a maradó fogakat, hiszen a baktériumok ugyanúgy veszélyeztetik az ép tej- és maradófogakat. Nem szabad várni arra, hogy majd úgyis kiesik. Rendkívül fontos, hogy a szuvasodás megjelenésekor kezeltessük a gyermek fogait, ne várjuk meg hogy kialakuljon a fájdalom, mert akkor már sokkal nehezebb a kezelést elvégezni. A kezeletlen tejfog-szuvasodás gyorsabban terjed a fogbél felé, emiatt hamar eléri a fogbélüreget, ami már komoly fájdalommal jár. A hátsó rágó fogak vannak leginkább kitéve a szuvasodás veszélyének, mert egyrészt nehezebben tisztíthatóak, másrészt ezek maradnak a szájban a legtovább a tejfogak közül. Érdemes tehát külön figyelni őket. A rágófogak csak 12-14 éves korra cserélődnek le. Évente 1-2 alkalommal érdemes ellenőriztetni gyermekei fogát.

A fogszuvasodás ellátása a tejfogak tömése

Minden alkalommal a gyermekkel a saját szintjén megbeszéljük mi vár rá, mi fog vele történni. Szükség szerint érzéstelenítést alkalmazunk zselé vagy injekció formájában. Amíg zsibbad megmutatjuk mivel végezzük a kezelést, játszunk egy kicsit. Először a szuvas részt kitisztítjuk, majd következik a tömés behelyezése és megvilágítása. Ezután egy színes papirral ellenőrizzük, hogy kényelmes legyen, majd kész is vagyunk. Nagyon fontos, hogy amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik, addig a gyermek ne étkezzen, mert elrághatja az ajkát, csúnya sérüléseket okozva ezzel. Ezért fontos, hogy minél korábban forduljunk gyermekfogorvoshoz, hogy a szükséges fogászati ellátás a gyermek számára minél kevesebb megterheléssel járjon. 

A tej első, metszőfogak alakjuk és méretük miatt nem alkalmasak hosszútávú tömés készítésére. A frontfogakat bifluoridos ecseteléssel kezeljük a meglévő foganyag megtartása érdekében. Utóbbinál a lakkban lévő fluormolekulák beivódnak a dentincsatornákba, így azok lezáródnak a külvilág felé, megszüntetve ezzel a fog érzékenységét. Az adott esettől függően az orvos készíthet tömést, de ezen tömések élettartama bizonytalan. Ha az orvos megítélése alapján indokolatlan, ám szülői kérésre esztétikai okokból történik a frontfog tömése, abban az esetben nem áll módunkban a kezelésre garanciát vállalni.

Mi az amire még számíthatunk, ha szuvas fogat látunk el?

Amennyiben a szuvasodás olyan mély vagy esetlegesen baktérium jut a gyökércsatornába (ez nem orvosi hiba, mert sem szabad szemmel, sem pedig röntgenen nem látható), akkor a tömés kialakítása után begyulladhat a fog.
Ez járhat fájdalommal, de legtöbbször egy dudor keletkezik a fog melletti ínyen. Ilyenkor gyökérkezelésre van szükség. Ez úgy történik, hogy egy kicsi üreget alakítunk ki a tömés felszínéről indulva és azon keresztül végezzük el a kezelést. Általában ezeket a fogakat nyitva hagyjuk. A tejfog szerkezetéből adódóan a tömőanyag nem köt olyan erősen a foghoz, mint egy maradófognál. Sokszor a megmaradt egészséges foganyag hiányában előfordul, hogy a tömés kiesik. Tejfogtömésekre egy év garanciát vállalunk. 

Mit tegyünk, ha kiesik a tömés?

Amint kiesik a tömés a tejfogból, kérjük jelezze felénk, mert így elkerülhető, hogy újra kelljen fúrni. A hátsó, rágófog tömésekre 1 év garanciát tudunk vállalni, a metszőfogak és az íny alatti szuvasodás miatt kialakított tömésekre garanciát nem áll módunkban vállalni.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.

  .

  .

  .

  .
  Melyik rendelőnk érdekli?

  .

  .
  Elfogadom az
  Adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat

  .