Barion Pixel

Tejfog gyökérkezelés

Globe Dental fogászati magánrendelő Balatonkenese, Budapest

Tejfog gyökérkezelés

A maradó fogakhoz hasonlóan a tejfogakat is szoktuk gyökérkezelni, viszont más technikával. A tejfogak gyökereik segítségével rögzülnek a csontban, melyek szépen lassan felszívódnak, mire a maradó fog előbújik. A tejfogak gyökércsatornájában ideg- és érképletek találhatóak. Jellemző, hogy a tejfogak esetén sokkal látványosabb tüneteket produkálnak, azaz rendkívül gyorsan, és nagyon intenzíven tud feldagadni az arcuk. A tünetek erőteljesek ugyan, de gyorsabban elmúlnak kezelés hatására, mint ezt a felnőttek esetében tapasztaljuk.

Mikor szükséges tejfogak esetében gyökérkezelést végezni?

Amennyiben tejfog baleset  miatt elhal, vagy letörik a fog vagy ha a szuvasodás eléri vagy megközelíti a fog belsejében lévő pulpakamrát.  

Hogyan történik a gyökérkezelés?

A tejfogak esetében nem mindig szükséges injekcióadása, a fogorvos mérlegeli annak szükségességét. A  szuvasodás eltávolítása utána a fog koronai része felől megnyitjuk a pulpakamrát, és egy reszelő segítségével kitisztítjuk a gyökércsatornát, közben fertőtlenítő folyadékkal átöblítjük a csatornákat, és nyitva hagyjuk a fogat. Ezáltal utat biztosítunk a gyökércsúcs körül felgyülemlett gyulladásos folyadékgyülem távozására. Otthonra pedig egy fecskendőt adunk, mellyel otthon minden étkezés után ki tudja tisztítani az üreget. A fog nyitott kezelése a gyógyulást segíti elő, mert így a gyulladás gyorsabban enyhül.

A gyógyulási időszakban előfordulhat, hogy az ínyen újra duzzanat jelenik meg, majd eltűnik.
A gyökerekben nem csak gyökércsatornák, hanem mellékcsatornácskák is vannak, amelyek kis méretük miatt nem tisztíthatóak át. Ezen gyökércsatornácskák felől az ott maradt fogbélszövet vissza tud burjánzani a fog belsejébe. Ennek látványos jele a lyukban megjelent piros szövet, melynek színe az ínyéhez hasonló, ezt pulpapolipnak nevezzük.  Amíg nem okoz panaszt, kezelést sem igényel.  Majd a tejfogat gyógyszeres ideiglenes töméssel látjuk el, ezt 1 hét múlva kontrolláljuk, és ha panaszmentes, akkor végleges tömést készítünk.
A tejfog szerkezete miatt a végleges tömés alatt is újra begyulladhat a fog. Ez mindaddig fennáll, amíg a tejfog ki nem esik. Sajnos gyakran előfordul, hogy a gyökérkezelt fog újra begyullad a tömést követően. Ha a gyulladás olyan mértékű, hogy a gyökér körüli csontot pusztítja, károsíthatja a maradandó fog csíráját is, akkor minden eddigi igyekezet ellenére a  tejfog eltávolítása mellett kell döntenünk. Ilyenkor szükség lehet helyfenntartó eszköz viselésére.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.

  .

  .

  .

  .
  Melyik rendelőnk érdekli?

  .

  .
  Elfogadom az
  Adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat

  .