Gyökérkezelés

Globe Dental fogászati magánrendelő Balatonkenese, Budapest

Mit kell tudni a gyökérkezelés menetéről?

Gyökérkezelés röntgenfelvétel készítésével kezdjük. A felvétel segítségével tájékozódhatunk a gyökércsatornák számáról, azok lefutásáról, alakjáról.

A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes. Amennyiben a fog gyulladt, az érzéstelenítés nehézségekbe ütközhet. Ilyen esetben gyógyszeres töméssel zárjuk le a pulpakamrát, és a következő alkalommal kerül sor a kezelésre.

Bizonyos esetekben a kezelés egy ülésben elvégezhető. Ez általában csak az egy gyökércsatornával rendelkező fogaknál valósul meg (metsző- és szemfogak többsége), míg a többcsatornásoknál (kis- és nagyőrlők) több ülésben végezzük a beavatkozást.

A gyökérkezelés menete

Az első lépés az izolálás, majd a szuvas rész eltávolítása következik. A megfelelő üreg kialakítása követi és végül a pulpakamra megnyitása. Megkeressük a gyökércsatornabemeneti nyílásait, majd speciális műszer segítségével eltávolítjuk a bennük elhelyezkedő pulpát. A következő lépés a gyökércsatornák hosszának meghatározása. A sikeres gyökértömés feltétele a munkahossz pontos meghatározása. Rtg és elektronikus bemérő eszköz, apex (gyökér) lokátor segítségével határozzuk meg a munkahosszt. Az apex lokátornak számos előnye van: gyors, nincs újabb sugárterhelés, ezért kismamáknál is alkalmazható, pontos gyökércsatornahossz meghatározást tesz lehetővé. A munkahossz meghatározása után következik a gyökércsatorna fertőtlenítése, tisztítása, a baktériumok számának csökkentése. Ezt követi a csatorna tágítása. Minden egyes lépés között a csatornát fertőtlenítőoldattal mossuk át, eltávolítva a csatornában rekedt törmeléket, és tovább csökkentve az ott lévő baktériumok számát.

A kellő mértékben feltágított és kitisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítjuk. Ha a gyökércsúcson túlra terjedt gyulladás, vagy egyéb okok miatt a csatornát nem tudjuk kiszárítani, akkor gyógyszeres töméssel (Ca(OH)2 tartalmú pasztával) töltjük fel, majd ideiglenes töméssel zárjuk a következő alkalomig. Ha a fennálló gyulladást megszüntettük, a megfelelő feltételek jelenlétében (tökéletesen kiszárítható csatorna) végleges töméssel zárjuk le a gyökércsatornát. A csatorna szárítását a hermetikusan záró gyökértömés követi.

A jó gyökértömés falálló, teljesen kitölti a csatornát, a gyökércsúcsig ér. A tömés befejeztével kontrollröntgent készítünk a rendelőnkben található röntgenkészülék segítségével, így fogorvosunk azonnal értékelni tudja a munka eredményét.

A gyökértömött fogak ellenőrzését félévenként javasoljuk. Gyökértömés után néhány napig fájdalom jelentkezhet, ami egy enyhe gyulladás következtében alakul ki. Ekkor ugyanis a gyökértömésből felszabaduló anyagok, és az oxigénmentes környezet hatására az esetlegesen élve maradt baktériumok is elpusztulnak, és ez okozhat egy minimális helyi gyulladást.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Kérjen időpontot konzultációra

Legyen ön is egy ragyogóan fehér, hollywoodi mosoly büszke tulajdonosa! Mi segítünk ebben!

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.

  .

  .

  .

  .
  Melyik rendelőnk érdekli?

  .

  .
  Elfogadom az
  Adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat

  .