GYÖKÉRKEZELÉS

GYÖKÉRKEZELÉS

Mit kell tudni a gyökérkezelés menetéről?

Gyökérkezelés röntgenfelvétel készítésével kezdjük. A felvétel segítségével tájékozódhatunk a gyökércsatornák számáról, azok lefutásáról, alakjáról.

A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes. Amennyiben a fog gyulladt, az érzéstelenítés nehézségekbe ütközhet. Ilyen esetben gyógyszeres töméssel zárjuk le a pulpakamrát, és a következő alkalommal kerül sor a kezelésre.

Bizonyos esetekben a kezelés egy ülésben elvégezhető. Ez általában csak az egy gyökércsatornával rendelkező fogaknál valósul meg (metsző- és szemfogak többsége), míg a többcsatornásoknál (kis- és nagyőrlők) több ülésben végezzük a beavatkozást.

Az első lépés az izolálás, majd a szuvas rész eltávolítása következik. A megfelelő üreg kialakítása követi és végül a pulpakamra megnyitása. Megkeressük a gyökércsatornabemeneti nyílásait, majd speciális műszer segítségével eltávolítjuk a bennük elhelyezkedő pulpát. A következő lépés a gyökércsatornák hosszának meghatározása. A sikeres gyökértömés feltétele a munkahossz pontos meghatározása. Rtg és elektronikus bemérő eszköz, apex (gyökér) lokátor segítségével határozzuk meg a munkahosszt. Az apex lokátornak számos előnye van: gyors, nincs újabb sugárterhelés, ezért kismamáknál is alkalmazható, pontos gyökércsatornahossz meghatározást tesz lehetővé. A munkahossz meghatározása után következik a gyökércsatorna fertőtlenítése, tisztítása, a baktériumok számának csökkentése. Ezt követi a csatorna tágítása. Minden egyes lépés között a csatornát fertőtlenítőoldattal mossuk át, eltávolítva a csatornában rekedt törmeléket, és tovább csökkentve az ott lévő baktériumok számát.

A kellő mértékben feltágított és kitisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítjuk. Ha a gyökércsúcson túlra terjedt gyulladás, vagy egyéb okok miatt a csatornát nem tudjuk kiszárítani, akkor gyógyszeres töméssel (Ca(OH)2 tartalmú pasztával) töltjük fel, majd ideiglenes töméssel zárjuk a következő alkalomig. Ha a fennálló gyulladást megszüntettük, a megfelelő feltételek jelenlétében (tökéletesen kiszárítható csatorna) végleges töméssel zárjuk le a gyökércsatornát. A csatorna szárítását a hermetikusan záró gyökértömés követi.

A jó gyökértömés falálló, teljesen kitölti a csatornát, a gyökércsúcsig ér. A tömés befejeztével kontrollröntgent készítünk a rendelőnkben található röntgenkészülék segítségével, így fogorvosunk azonnal értékelni tudja a munka eredményét.

A gyökértömött fogak ellenőrzését félévenként javasoljuk.
Gyökértömés után néhány napig fájdalom jelentkezhet, ami egy enyhe gyulladás következtében alakul ki. Ekkor ugyanis a gyökértömésből felszabaduló anyagok, és az oxigénmentes környezet hatására az esetlegesen élve maradt baktériumok is elpusztulnak, és ez okozhat egy minimális helyi gyulladást.

A fog pár nap elteltével teljesen panaszmentessé válik.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen konzultációs időpontot!

Ne késlekedjen, hívjon most! Kedves és készséges kollégáink fogják felvenni a telefont, és ők fognak időpontot adni Önnek a kezelésre.
Bejelentkezés: Budapest: +36 70 420 04 61, Balatonkenese: +36 20 9954 540,
telefonszámokon, vagy az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével.

    Gyökérkezelés    Melyik fogászatunk érdekli? (kötelező)


    Elfogadomaz adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)


    Galéria