ÉBER SZEDÁLÁS
ÉS MÉLYALTATÁS

ÉBER SZEDÁLÁS
ÉS MÉLYALTATÁS

– A páciens éber állapotban van, de mégis fájdalom és félelemmentes fogászati kezelésben lesz része. –

Amennyiben Önt érdekli ez a szolgáltatásunk érdemes most regisztrálnia, mert ebben az esetben
az első óra díja 50 000 Ft,
ugyanakkor minden további megkezdett óra díjából
20% kedvezményt biztosítunk. 

Érvényes: 2021 április 30-ig!

  Éber szedálás  Melyik fogászatunk érdekli? (kötelező)

  Elfogadomaz adatvédelmi nyilatkozatot (kötelező)


  Az éber szedáció menete

  MI TÖRTÉNIK A FOGÁSZATI RENDELŐBEN?

  Az intravénás szedálás egy tudat módosult állapotot eredményez, minden fogászati kezeléshez igényelhető. A beavatkozást aneszteziológus szakorvos végzi. Nagyon hatékony és népszerű. Elmondhatjuk, hogy mi, a Globe Dental elsők között voltunk Magyarországon, akik sikeresen bevezettük a fogászati rendelőkbe a szedálást. Széles körben elérhetővé tettük a dental fóbiás páciensek számára. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a fogászati kezelést el tudjuk végezni a félős páciensek esetében is, ha kell szedálásban, csakhogy ne alakuljon ki a félelem miatt elhalasztott kezelésből nagyobb probléma.. A szedálás viszont nem jelent mély altatást. A fogászati kezelések esetén nagy részben (kb. 90%) elegendő a fájdalommentesség eléréséhez (árban is kedvezőbb, mint a narkózis) viszont vannak esetek (kb. 10%), amikor mély altatásra van szükség, természetesen erre is van nálunk lehetőség.
  Azt, hogy Önnek elegendő-e a szedálás vagy sem, aneszteziológus és fogorvos vagy szájsebész kollégáink előzetesen általában fel tudják mérni.
  A kezelés megkezdése előtt a páciens minden esetben kitölt egy egyszerű anamnézis lapot, amelyből  az altatóorvosaink tájékozódnak a korábbi betegségeiről, esetleges gyógyszerszedéséről. Majd részletesen tájékoztatja a kezelés várható menetéről, a lehetséges komplikációkról. Annak érdekében, hogy az éber szedálás biztonságát a maximumra növeljük aneszteziológusunk megvizsgálja Önt és minden kérdésére részletesen válaszol, majd miután teljes felvilágosítást kapott, a beleegyező nyilatkozat aláírására kerül sor. A beavatkozás alatt a páciensnek, szakorvosi kontroll mellett folyamatosan egy bódító „koktélt” (mint pl. propofol, dormicum, neodolpasse)  jutattunk intravénásan  a szervezetébe, ezek az anyagok  a fájdalommentességet a fogorvosi helyi érzéstelenítőkkel együttesen biztosítják. A beavatkozás alatt fogorvos és fogászati asszisztens a fogászati kezelésre koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli Önt, a szívműködését, pulzusát, vérnyomását, véroxigén szintjét ellenőrzi.

  TUDNIVALÓK SZEDÁLÁS ELŐTT!

  Az éber szedáció során a maximálisan elvárható biztonság betartása miatt kérjük, hogy 4 órával a beavatkozás előtt már ne fogyasszon sem ételt, sem italt. Ennek oka, hogy a szedálás alatt csökken a tudati szint, így a nyelés, köhögés nem kontrollálható megfelelően, tehát:

  – A szedálást megelőző 4 órán keresztül táplálékot és folyadékot ne fogyasszon!

  – A rendszeresen szedett gyógyszereit (pld. vérnyomás-szabályzó, ér- és szívbetegségre szedett gyógyszer stb.) a szokott időben vegye be!

  TUDNIVALÓK SZEDÁLÁS UTÁN!

  A szedálást és a fogászati beavatkozást követően a pácienst személyre szabott ideig megfigyeljük. A szedálást követően nem javasoljuk gépkocsi vezetését, a pácienst kérjük, hogy kísérővel hagyja el fogászatunkat, a beavatkozás napján további programot már ne vállaljon, csak pihenjen otthonában.
  – Az iv. szedációt követően a gyógyszer nem ürül ki azonnal a szervezetből, ezért a fogászati ellátás végeztével legalább 30 percig megfigyeljük.  Otthonába felelős  felnőtt személy kíséretében távozhat. Amennyiben gépjárművel érkezik hozzánk, Ön nem vezethet.
  – A nap hátralevő részében  potenciálisan veszélyes tevékenységet nem folytathat ( pl : autóvezetés ) illetve alkoholt nem fogyaszthat.
  A megterhelő fizikai munkát javasolt pár napig mellőzni.

  VAN-E KIZÁRÓ OKA A SZEDÁLÁSNAK?

  Jó egészségi állapotú, beállított magas vérnyomású páciensek éber szedálásra minden további nélkül alkalmasak, a beavatkozás előtt egészségi állapotát az altatóorvos felméri. Bármilyen egészségi állapotot befolyásoló tényező, akut vagy krónikus betegség esetén a szedálhatóság kérdésében az altatóorvos hoz döntést. Éber szedálást gyermekeken és várandós pácienseken nem végezünk.

  MILYEN MELLÉKHATÁSOK LÉPHETNEK FEL?

  Az éber szedálás előnye a mélyaltatással szemben, hogy  nem okoz hányingert, fejfájást, szédülést. Ritkán mellékhatás lehet a beavatkozás során enyhe zsibbadás érzés.  Az éber szedálás gátlásoldó hatású, a vidámabb alaptermészetű páciensek gyakran nevetnek. Praxisunkban több száz elvégzett éber szedálás után a páciensek  szövődménymentesen gyógyultak meg.

  MENNYIBE KERÜL AZ ÉBER SZEDÁLÁS? VEGYE IGÉNYBE AKCIÓNKAT!

  Pácienseink szavaival élve az éber szedálásról:

  “szedálás nélkül sosem mertem volna elkezdeni a kezelésemet”,

  “nem éreztem fájdalmat”,

  “nem emlékszem semmire”,

  “több óra mintha pár perc lett volna”,

  “kipihentem tértem magamhoz”, ..

  Az éber szedálás díja minden megkezdett órára vonatkozik, ehhez jön még  a fogászati kezelésnek a díja.
  Az, hogy egy óra alatt mennyi kezelést tudunk elvégezni, az első konzultáció alkalmával megtudhatja.

  Az éber szedáláshoz nincsen szükségünk labor eredményekre.

  Amennyiben Önt érdekli ez a szolgáltatásunk érdemes most regisztrálnia, mert ebben az esetben  kedvezményesen díjon juthat hozzá.
  A szedálás kedvezmény igénybevételének feltétele: lenti regisztráció és állandó magyar lakcím.

  A mélyaltatás menete

  A mélyaltatás nem más, mint amikor a légutak biztosítása mellett a páciens nincsen tudatánál, fájdalmat nem érez.
  Az aneszteziológus a páciens szoros monitorozását biztosítja. A  mélyaltatás alatt a páciens nem érez fájdalmat, a műtétre nem emlékszik, de a beavatkozás vége után rövid idővel tudata visszatér, képes nyelni, beszélni, mozogni.Vannak páciensek, akik valamilyen oknál fogva mélyaltatást igényelnek a kezelésük elvégzéséhez.

  Ennek számos indoka lehet:

  van, akit valamilyen trauma ért a fogászati kezelése során és az óta retteg a fogorvos szó hallatán is. Egyes páciensek kóros hányingerrel vagy kontrollálhatatlan öklendezéstől szenvednek és képtelenek elviselni a fogászati kezelést. Az is előfordul, hogy valaki egy ülésben szeretne letudni több beavatkozást, aminek a száma altatásban akár meg is háromszorozható, így az elfoglalt üzletemberek sokszor döntenek a beavatkozások ezen fajtája mellett.

  Az altatás mindig monitorizált körülmények között történik: a betegre EKG-monitort, vérnyomásmérőt, véroxigénszintet mérő pulzoximétert helyeznek föl. Ezt követően kezdhető meg az altatás, amelynek első része az elaltatási fázis. Ez vénabiztosítással indul, majd a gyógyszerek vénás kanülön keresztül végzett beadásával folytatódik.  A gyógyszerek hatására a betegek pár másodperc alatt elalszanak.

  Mélyaltatás esetén elalvást követően történik a légutak biztosítása, illetve a lélegeztetés elkezdése. Ennek több módja van. A műtét alatt folyamatosan adagolják az altató és fájdalomcsillapító gyógyszereket, fenntartják a folyamatos lélegeztetést, biztosítják a megfelelő folyadékbevitelt. Az aneszteziológus feladata az esetleges aneszteziológiai komplikációk  ellátása.

  Az operáció végén megszüntetik az altatószerek adagolását, a beteg pedig – ahogy szervezete kiüríti ezeket a gyógyszereket – elkezd ébredni. A légútbiztosító eszközöket az ébresztés azon fázisában távolítják el, amikor a beteg még gyakorlatilag alszik, de spontán légzése már visszatért. Ezt követően megvárják a teljes ébredést, amely nagyjából 10-15 perc.

  A mélyaltatást minden esetben aneszteziológus szakorvos végzi korszerű technikai feltételek meglétével. A kezelést megelőzően belgyógyászati kivizsgálásra van szükség, ez magában foglal egy EKG-t és egy laborvizsgálatot is ( vérkép a máj-, és vesefunkciók, véralvadási faktor és a szérum ionok szintjének ellenőrzése céljából).
  Az altatásos kezelések előtt 6 órával enni, inni és dohányozni szigorúan tilos!
  Bármiféle megfázás, hőemelkedés vagy influenzaszerű tünet esetén a kezelés halasztást igényel, ugyanis teljesen ép egészségügyi állapot szükséges a mélyaltatáshoz.

  2 órán belüli beavatkozások után néhány órás, ennél hosszabb kezelés után viszont 24 órás megfigyelés is szükséges lehet.

  TUDNIVALÓK MÉLYALTATÁS UTÁN!

  Körültekintő alkalmazás mellett a kockázatok minimalizálhatók és a mellékhatások kezelhetők. Azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is felléphetnek előre nem látott következmények:

  • Az altatás leggyakoribb szövődménye a torokszárazság, kaparó érzés a torokban. Ez ellen speciális gargalizáló folyadékkal, szájon át bevitt folyadék terápiával védekezünk.
  • Bizonyos műtétek során az operáció után hányinger és hányás is várható. Ezt megelőzendő már a műtét előtt és a műtét alatt is adunk a páciensnek hányáscsillapító gyógyszert, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket
  • Gyakran előfordul emellett remegés, hidegrázás, mely ellen a műtét során az Ön testének melegítésével, testhőmérsékletre melegített infúzió adásával, és a műtét után komfort érzetet biztosító meleg  ágynemű használatával igyekszünk védekezni.
  • Altatáson átesett pácienseink gyakran panaszkodnak fejfájásra, zavartságra. Ez azonban átmeneti, és megfelelő gyógyszerekkel megelőzhető.

  JÓ TANÁCSAINK MÉLYALTATÁS ELŐTT

  Természetesen Ön is sokat tehet azért, hogy a mélyaltatásban végzett fogászati beavatkozása mellékhatásoktól mentes legyen. Javasoljuk, hogy:

  • Mindig hozza magával rendszeresen szedett gyógyszereit, illetve gyógyhatású készítményeit.
  • Amennyiben dohányzik próbálja meg a műtét előtt két nappal már kerülni a cigarettát, ezzel nagyban csökkentheti a légzéssel kapcsolatos szövődményeket.
  • Ha minimálisra szeretné csökkenteni az alkohol káros hatásait, a műtét előtt 3-4 héttel már ne fogyasszon szeszes italt, a súlyos fejfájás, zavart tudat mind jó eséllyel elkerülhető ezáltal.
  • Ha a beavatkozás előtti időszakban rossz a közérzete, fáj a feje, a torka mindenképpen jelezze a műtétet végző szakorvosnak, mert lehet, hogy befolyásolja a műtét kimenetelét.

  VAN-E KIZÁRÓ OKA A MÉLYALTATÁSNAK?

  Természetesen vannak kizáró okai, melyről az aneszteziológus szakorvos tájékoztatja az anamnézis és a vizsgálati (labor, EKG) leletek elemzése követően

  MENNYIBE KERÜL A MÉLYALTATÁS? 

  A mélyaltatás díja függ attól, hogy hány óra altatásra van szükség. Az első óra díja 130 000 Ft, a többi díja függően attól hogy hány órára van szükség 55 000 Ft-tól 75 000 Ft-ig.  Az, hogy egy óra alatt mennyi kezelést tudunk elvégezni, azt az első konzultáció alkalmával hozzávetőlegesen megtudhatja.

  Ne feldje, a mélyaltatáshoz  minden esetben szükségünk van friss labor és EKG eredményekre.

  Ne késlekedjen, hívjon most! Kedves és készséges kollégáink fogják felvenni a telefont, ők fognak időpontot adni Önnek egy állapotfelmérésre.
  Bejelentkezés: Budapest: +36 70 420 04 61, Balatonkenese: +36 20 9954 540,
  telefonszámokon, vagy az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével.