Barion Pixel

Éber szedálás és mélyaltatás

A páciens éber állapotban van, de mégis fájdalom és félelemmentes fogászati kezelésben lesz része

Érdekli az éber szedálás 100% fájdalommentességet biztosító szolgáltatásunk?

Érdemes most regisztrálnia, mert ebben az esetben az első óra díja 59.000 Ft, valamint

minden további megkezdett óra díjából  kedvezményt biztosítunk.

*Érvényes: 2024 aug. 31-ig.

Mi is az az éber szedáció?

Az intravénás szedálás egy tudat módosult állapotot eredményez, minden fogászati kezeléshez igényelhető. A felnőttek altatásos beavatkozásait is aneszteziológus szakorvos végzi. Nagyon hatékony és népszerű. Elmondhatjuk, hogy  a Globe Dental elsők között volt Magyarországon, aki sikeresen bevezette a fogászati rendelőkben a mindennapos iv. szedálást. Széles körben elérhetővé tettük a dental fóbiás páciensek számára. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a fogászati kezelést el tudjuk végezni a félős páciensek esetében is, ha kell szedálásban, csakhogy ne alakuljon ki a félelem miatt elhalasztott kezelésből nagyobb probléma.

A szedálás viszont nem jelent mély altatást. A fogászati kezelések esetén nagy részben (kb. 90%) elegendő a fájdalommentesség eléréséhez (árban is kedvezőbb, mint a narkózis) viszont vannak esetek (kb. 10%), amikor mély altatásra van szükség, természetesen erre is van nálunk lehetőség. Azt, hogy Önnek elegendő-e a szedálás vagy sem, aneszteziológus és fogorvos vagy szájsebész kollégáink előzetesen általában fel tudják mérni.

 

Mi fog történni?

1. A kezelés megkezdése előtt a páciens minden esetben kitölt egy egyszerű anamnézis lapot, amelyből az altatóorvosaink tájékozódnak a korábbi betegségeiről, esetleges gyógyszerszedéséről. 

2. Majd aneszteziológusunk részletesen tájékoztatja Önt a kezelés várható menetéről, a lehetséges komplikációkról. 

3. Annak érdekében, hogy az éber szedálás biztonságát a maximumra növeljük aneszteziológusunk megvizsgálja  és minden kérdésére részletesen válaszol a páciensnek, majd miután teljes felvilágosítást kapott, a beleegyező nyilatkozat aláírására kerül sor. 

4. A beavatkozás alatt a páciensnek, szakorvosi kontroll mellett folyamatosan egy bódító „koktélt” (mint pl. propofol, dormicum, neodolpasse) jutattunk intravénásan a szervezetébe, ezek az anyagok a fájdalommentességet a fogorvosi helyi érzéstelenítőkkel együttesen biztosítják. A beavatkozás alatt fogorvos és fogászati asszisztens a fogászati kezelésre koncentrál, az altatóorvos pedig folyamatosan figyeli a páciens, a szívműködését, pulzusát, vérnyomását, véroxigén szintjét ellenőrzi.

5. A beavatkozás után 30-60 perces megfigyelés következik, majd a szedáció utáni fontos tudnivalókkal együtt kísérőjével otthonába bocsájtjuk.

Gyermekek intraoralis és intravénás szedálása

Gyermekek vonatkozásában a fogorvosi beavatkozásokhoz szükséges szedációt az esetek jelentős részében szájon át adott gyógyszerekkel váltja ki az aneszteziológus szakorvosunk. A gyermek kis térfogatú, kesernyés ízű szirupot kap szájon át, melyet egy korty folyadékkal leöblíthet. A szedáció a gyermektől függő módon 20-60 perc alatt alakul ki. A beavatkozáshoz szükséges együttműködést az esetek kis részében a sziruppal önmagában nem tudjuk elérni, ekkor vénabiztosítást követően kiegészítő vénás gyógyszerelést alkalmazunk. A gyermekek kis hányadában a szájon át adott szedatívum ún. adverz reakciót okoz, a gyermek agitálttá válhat, ekkor szintén kiegészítő vénás gyógyszereléssel tudjuk az ellátáshoz szükséges szedációt elérni. Mentális érintettség esetén elsődlegesen vénás utat biztosítunk, vénás gyógyszerekkel alakítjuk ki a fogorvosi ellátáshoz szükséges mértékű felületes szedációt.

Gyermekek esetén elsősorban a légúti szövődmények előfordulására számíthatunk, melyek megelőzésében a szülők együttműködése kiemelt jelentőségű. A gyermekek légúti reaktivitása a felnőttekhez képest lényegesen magasabb, enyhe légúti tünetek fennállása esetén is a szedáció asztmatikus rohamot provokálhat. Ezért kérjük, hogy csak egészséges gyermeket hozzon szedációra. Láz, aktuálisan zajló légúti fertőzés esetén a szedáció ellenjavallt. Enyhe nátha, torokfájás, köhögés esetén is a beavatkozás halasztása javasolt.
Gyomortartalom illetve vér juthat a légutakba. Ezért kiemelt jelentőségű a szedációt megelőző koplalás szigorú betartása. A szedáció megkezdése előtt minden páciensünk törvényes képviselőjének egy, a kezelésről szóló beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia.

Gyermekek szedálása előtti fontos tudnivalók:

A  gyermek a szedálást megelőző 6 órán keresztül táplálékot és folyadékot ne fogyasszon! A rendszeresen szedett gyógyszereit (pld. vérnyomás-szabályzó, ér- és szívbetegségre szedett gyógyszer stb.) a szokott időben vegye be. Az orális szedációt követően a gyógyszer nem ürül ki azonnal a szervezetből, ezért a fogászati ellátás végeztével legalább 60 percig megfigyeljük. Otthonába csak és kizárólag felelős felnőtt személy kíséretében, saját személygépkocsival távozhat. A beavatkozás napján folyamatos szülői felügyelet, nyugodt környezet biztosítása szükséges. A nap hátralevő részében potenciálisan veszélyes tevékenységet nem folytathat (pl.: mászókára mászás, kerékpározás stb).

Mélyaltatás - felnőttek részére

A mélyaltatás nem más, mint amikor a légutak biztosítása mellett a páciens nincsen tudatánál, fájdalmat nem érez a műtétre nem emlékszik, de a beavatkozás vége után rövid idővel tudata visszatér, képes nyelni, beszélni, mozogni. Az aneszteziológus a páciens szoros monitorozását biztosítja.  Vannak páciensek, akik valamilyen oknál fogva mélyaltatást igényelnek a kezelésük elvégzéséhez.

Ennek számos indoka lehet:

 1. Van, akit valamilyen trauma ért a fogászati kezelése során és az óta retteg a fogorvos szó hallatán is. Egyes páciensek kóros hányingerrel vagy kontrollálhatatlan öklendezéstől szenvednek és képtelenek elviselni a fogászati kezelést. Az is előfordul, hogy valaki egy ülésben szeretne letudni több beavatkozást, aminek a száma altatásban akár meg is háromszorozható, így az elfoglalt üzletemberek sokszor döntenek a beavatkozások ezen fajtája mellett.
 2. Az altatás mindig monitorizált körülmények között történik: a betegre EKG-monitort, vérnyomásmérőt, véroxigénszintet mérő pulzoximétert helyeznek föl. Ezt követően kezdhető meg az altatás, amelynek első része az elaltatási fázis. Ez vénabiztosítással indul, majd a gyógyszerek vénás kanülön keresztül végzett beadásával folytatódik. A gyógyszerek hatására a betegek pár másodperc alatt elalszanak.
 3. Mélyaltatás esetén elalvást követően történik a légutak biztosítása, illetve a lélegeztetés elkezdése. Ennek több módja van. A műtét alatt folyamatosan adagolják az altató és fájdalomcsillapító gyógyszereket, fenntartják a folyamatos lélegeztetést, biztosítják a megfelelő folyadékbevitelt. Az aneszteziológus feladata az esetleges aneszteziológiai komplikációk ellátása.
 4. Az operáció végén megszüntetik az altatószerek adagolását, a beteg pedig – ahogy szervezete kiüríti ezeket a gyógyszereket – elkezd ébredni. A légútbiztosító eszközöket az ébresztés azon fázisában távolítják el, amikor a beteg még gyakorlatilag alszik, de spontán légzése már visszatért. Ezt követően megvárják a teljes ébredést, amely nagyjából 10-15 perc.
 5. A mélyaltatást minden esetben aneszteziológus szakorvos végzi korszerű technikai feltételek meglétével. A kezelést megelőzően belgyógyászati kivizsgálásra van szükség, ez magában foglal egy EKG-t és egy laborvizsgálatot is ( vérkép a máj-, és vesefunkciók, véralvadási faktor és a szérum ionok szintjének ellenőrzése céljából). Az altatásos kezelések előtt 6 órával enni, inni és dohányozni szigorúan tilos! Bármiféle megfázás, hőemelkedés vagy influenzaszerű tünet esetén a kezelés halasztást igényel, ugyanis teljesen ép egészségügyi állapot szükséges a mélyaltatáshoz.
 6. 2 órán belüli beavatkozások után néhány órás, ennél hosszabb kezelés után viszont 24 órás megfigyelés is szükséges lehet.

Tudnivalók mélyaltatás után:

Körültekintő alkalmazás mellett a kockázatok minimalizálhatók és a mellékhatások kezelhetők. Azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is felléphetnek előre nem látott következmények:

 • Az altatás leggyakoribb szövődménye a torokszárazság, kaparó érzés a torokban. Ez ellen speciális gargalizáló folyadékkal, szájon át bevitt folyadék terápiával védekezünk.
 • Bizonyos műtétek során az operáció után hányinger és hányás is várható. Ezt megelőzendő már a műtét előtt és a műtét alatt is adunk a páciensnek hányáscsillapító gyógyszert, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket
 • Gyakran előfordul emellett remegés, hidegrázás, mely ellen a műtét során az Ön testének melegítésével, testhőmérsékletre melegített infúzió adásával, és a műtét után komfort érzetet biztosító meleg ágynemű használatával igyekszünk védekezni.
 • Altatáson átesett pácienseink gyakran panaszkodnak fejfájásra, zavartságra. Ez azonban átmeneti, és megfelelő gyógyszerekkel megelőzhető.

Jó tanácsaink mélyaltatás előtt:

Természetesen Ön is sokat tehet azért, hogy a mélyaltatásban végzett fogászati beavatkozása mellékhatásoktól mentes legyen. Javasoljuk, hogy:

 • Mindig hozza magával rendszeresen szedett gyógyszereit, illetve gyógyhatású készítményeit.
 • Amennyiben dohányzik próbálja meg a műtét előtt két nappal már kerülni a cigarettát, ezzel nagyban csökkentheti a légzéssel kapcsolatos szövődményeket.
 • Ha minimálisra szeretné csökkenteni az alkohol káros hatásait, a műtét előtt 3-4 héttel már ne fogyasszon szeszes italt, a súlyos fejfájás, zavart tudat mind jó eséllyel elkerülhető ezáltal.
 • Ha a beavatkozás előtti időszakban rossz a közérzete, fáj a feje, a torka mindenképpen jelezze a műtétet végző szakorvosnak, mert lehet, hogy befolyásolja a műtét kimenetelét.

Kérjen időpontot konzultációra

Legyen ön is egy csodálatos mosoly büszke tulajdonosa! Mi segítünk ebben!

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.
Melyik rendelőnk érdekli?

Gyakran Ismételt Kérdések

Az éber szedáció során a maximálisan elvárható biztonság betartása miatt kérjük, hogy 4 órával a beavatkozás előtt már ne fogyasszon sem ételt, sem italt. Ennek oka, hogy a szedálás alatt csökken a tudati szint, így a nyelés, köhögés nem kontrollálható megfelelően, tehát:
– A szedálást megelőző 4 órán keresztül táplálékot és folyadékot ne fogyasszon!
– A rendszeresen szedett gyógyszereit (pld. vérnyomás-szabályzó, ér- és szívbetegségre szedett gyógyszer stb.) a szokott időben vegye be!​

A szedálást és a fogászati beavatkozást követően a pácienst személyre szabott ideig megfigyeljük. A szedálást követően nem javasoljuk gépkocsi vezetését, a pácienst kérjük, hogy kísérővel hagyja el fogászatunkat, a beavatkozás napján további programot már ne vállaljon, csak pihenjen otthonában.
– Az iv. szedációt követően a gyógyszer nem ürül ki azonnal a szervezetből, ezért a fogászati ellátás végeztével legalább 30 percig megfigyeljük. Otthonába felelős felnőtt személy kíséretében távozhat. Amennyiben gépjárművel érkezik hozzánk, Ön nem vezethet.
– A nap hátralevő részében potenciálisan veszélyes tevékenységet nem folytathat ( pl : autóvezetés ) illetve alkoholt nem fogyaszthat. A megterhelő fizikai munkát javasolt pár napig mellőzni.​

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Jó egészségi állapotú, beállított magas vérnyomású páciensek éber szedálásra minden további nélkül alkalmasak, a beavatkozás előtt egészségi állapotát az altatóorvos felméri. Bármilyen egészségi állapotot befolyásoló tényező, akut vagy krónikus betegség esetén a szedálhatóság kérdésében az altatóorvos hoz döntést. Éber szedálást gyermekeken és várandós pácienseken nem végezünk.

Az éber szedálás előnye a mélyaltatással szemben, hogy nem okoz hányingert, fejfájást, szédülést. Ritkán mellékhatás lehet a beavatkozás során enyhe zsibbadás érzés. Az éber szedálás gátlásoldó hatású, a vidámabb alaptermészetű páciensek gyakran nevetnek. Praxisunkban több száz elvégzett éber szedálás után a páciensek szövődménymentesen gyógyultak meg.

Pácienseink szavaival élve az éber szedálásról:

 • “szedálás nélkül sosem mertem volna elkezdeni a kezelésemet”,
 • “nem éreztem fájdalmat”,
 • “nem emlékszem semmire”,
 • “több óra mintha pár perc lett volna”
 • “kipihentem tértem magamhoz”

Az éber szedálás díja minden megkezdett órára vonatkozik, ehhez jön még a fogászati kezelésnek a díja. Az, hogy egy óra alatt mennyi kezelést tudunk elvégezni, az első konzultáció alkalmával megtudhatja.

Az éber szedáláshoz nincsen szükségünk labor eredményekre.

Amennyiben Önt érdekli ez a szolgáltatásunk érdemes most regisztrálnia, mert ebben az esetben kedvezményesen díjon juthat hozzá. A szedálás kedvezmény igénybevételének feltétele: lenti regisztráció és állandó magyar lakcím.

Természetesen vannak kizáró okai, melyről az aneszteziológus szakorvos tájékoztatja az anamnézis és a vizsgálati (labor, EKG) leletek elemzését követően.

A mélyaltatás díja függ attól, hogy hány óra altatásra van szükség. Az első óra díja 130 000 Ft, a többi díja függően attól hogy hány órára van szükség 55 000 Ft-tól 75 000 Ft-ig. Az, hogy egy óra alatt mennyi kezelést tudunk elvégezni, azt az első konzultáció alkalmával hozzávetőlegesen megtudhatja.

Ne feldje, a mélyaltatáshoz minden esetben szükségünk van friss labor és EKG eredményekre.