Barion Pixel

Kivehető fogsor hagyományos

Globe Dental fogászati magánrendelő Balatonkenese, Budapest.

Mi az a hagyományos, kivehető fogsor?

A hagyományos kivehető fogsor a leggyakrabban választott kezelési mód idős korban a részleges és a teljes fogatlan állapot kezelésére.

Kivehető fogsort akkor kell készíteni, amikor a megmaradt fogak száma nem elegendő ahhoz, hogy rögzített fogpótlást viseljen a páciens.

A protézis célja a rágó funkció és az esztétikai hatás visszaállítása. A megfelelő rágás az egészséges emésztés alapfeltétele, amely hiányában emésztési problémák léphetnek fel, ami további megbetegedéshez vezethet.

A foghiány kiterjedése szempontjából beszélhetünk részleges (ebben az esetben a páciens még rendelkezik saját foggal ami alkalmas a rögzítéshez, vagy teljes (amikor már egyetlen saját fog sincs a protézis rögzítéséhez). Előbbi esetben úgynevezett részleges kivehető fogsort utóbbi esetben teljes kivehető fogpótlás lehet a megoldás. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Globe Dental Fogászatokon nem készítünk kapcsos pótlásokat, mert a kapocs amellett, hogy nem esztétikus, az évek során kimozgatja a saját fogakat és ezáltal további fogelvesztést okoz.

A protézis három részből áll, egy műínyből, egy alaplemezből és a műfogakból. A nem rögzített fogsorok nem túl komfortosak, étkezés illetve beszéd közben könnyen elmozdulhatnak mert a stabilitást mindössze a vákuumhatás, a gravitáció és a pontosan illeszkedő alaplemez biztosítja.

Mi az a kombinált kivehető fogpótlás?

A leggyakoribban akkor jön ez a pótlás típus szóba, mikor csak elől maradnak fogak és a páciens az összes őrlőfogát elveszítette.

A kombinált fogpótlás azt jelenti, hogy egy fix pótlás (fémkerámia híd) van kiegészítve egy kivehető fémlemezes fogsor résszel. Ez egy precíziós kivehető fogsor, melyhez belső rejtett rögzítő elemeket használunk, amelyek nem teszik tönkre a saját fogakat úgy mint a kapcsok. Ez a típusú fogsor a szájban nagyon stabil, mert vannak saját fogak amik megtámasztják, azaz nem csak az ínyen tapad, mint egy teljes fogsor.

Egy-egy precíziós elem alkalmazása (pl. nyomógomb vagy csúsztató) stabilan rögzíti a szájban. Egy precíziós elemhez legalább két fogat egységbe kell foglalni, azaz megkoronázni, mert az tudja elviselni ezt az erőhatást, amit a fogsor a fogakra átvisz rágás közben. Tehát egy kombinált munkánál minimum négy korona készül, ami két kéttagú hidat jelent.

A fogsorban a fogak műanyagból vannak. A műíny rész alapja egy nagyon szépen elvékonyított fémlemez, így ennek a típusú pótlásnak mindig van egy vékony fém szájpadlási íve felül vagy egy kis fém összekötése alul. Az alsó általában nem zavaró, a felső áthidalást is amennyire lehet elvékonyítjuk, de tény hogy az ott van, részben befedi a szájpadlást.

Amennyiben nem szeretne szájpadlási részt érdeklődjön az implantációs megoldások után!

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Kérjen időpontot konzultációra

Legyen ön is egy ragyogóan fehér, hollywoodi mosoly büszke tulajdonosa! Mi segítünk ebben!

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.

  .

  .

  .

  .
  Melyik rendelőnk érdekli?

  .

  .
  Elfogadom az
  Adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat

  .