Barion Pixel

Parodontológiai kezelések

Globe Dental fogászati magánrendelő Balatonkenese, Budapest

Mivel foglalkozik a parodontológia?

Azok a páciensek, akik rendszeresen járnak fogászati kezelésekre vagy kontroll vizsgálatokra előbb vagy utóbb találkoznak a parodontológus szakkifejezéssel.

A parodontológus szakorvos a fogorvosok közül az a specialista, aki a fogágy, az íny és a szájnyálkahártya betegségeivel foglalkozik.

A budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelőben dr. Góczán János nagy tapasztalattal rendelkező parodontológus szakorvos a legújabb irányelveket követve kezeli a hozzánk forduló fogágybetegeket.

A fogkő a nyálban oldott ásványi anyagokból és a fogon maradt lepedékből képződik. Minden fogászati kezelés előtt a jó szájhigiéné és a kezelés kedvező kimenetele érdekében ultrahangos fogkő eltávolítást végzünk. Ez a kezelés az íny alatti “láthatatlan” fogköveket is képes eltávolítani, majd kézi műszerrel a nehezen elérhető részeket tisztítjuk meg. Végezetül egy alapos polírozás teszi simává és fényessé a fogsort.

A fogkő eltávolítása nagyon fontos a fogínygyulladás megelőzése érdekében, hiszen ha ez a gyulladás hosszabb ideig fennáll, csontpusztulást is okozhat.

Ön mikor volt utoljára fogkő eltávolításon?

Fogorvosaink tanácsa, hogy félévenként (szükség esetén negyed évenként) látogasson el hozzánk egy fogkő eltávolításra a fogínygyulladás elkerülése érdekében!

Kürettálás, ínymetszés, regeneratív műtétek

Előkészítő kezelésként ultrahangos fogkő eltávolítást alkalmazunk az íny felett és íny alatt.

Majd kürettálás, azaz íny alatti tisztítás következik, mellyel a gyulladt szöveteket és a fertőzött gyökércementréteget is eltávolítjuk. Ezzel a baktériumok nagy részét gyakorlatilag megsemmisítjük. A kürettálást helyi érzéstelenítésben végezzük, tehát fájdalommentes a beavatkozás. Speciálisan kiképzett, steril Gracey kéziműszerekkel történik, amelyek éles végükkel mechanikus úton képesek a foggyökér felszínét megtisztítani, lekerekített részükkel pedig óvatosan kiemelik a tasakból a beteg lágyrészeket, amelyek gyulladásos faktorok kibocsátásával fenntartják a szöveti reakciót.

A beavatkozás lényege, hogy rövid időn belül két nap alatt áttisztítjuk az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy a kitisztított tasakok a szájban lévő többi tasakból újrafertőződjenek. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba. Ez bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését. A beavatkozás után fájdalom nem jellemző, de előfordulhat. Ilyen esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedését javasoljuk.

A kürett után 3-4 héttel kontrollvizsgálat történik. Ekkor értékeljük a gyógyulás mértékét, az egyéni szájhigiéné hatékonyságát. Ha további oki kezelés szükséges, pl.: elálló tömésszél korrekciója, érdes tömések polírozása, hibás pótlások cseréje, azt ebben a fázisban megtesszük. Szükséges lehet a fogak becsiszolása abban az esetben, ha a fogak rágáskor kedvezőtlen irányú erőt közvetítenek egymásra. Mivel ez a fogak tartószöveteinek megterhelést jelent, fontos korrigálni az ilyen eltérést. A fogak becsiszolása pontszerűen, és csak ott történik, ahol feltétlenül szükséges. A fogak érintkezésének korrekciója céljából szükséges lehet fogszabályozó kezelés is.

A sínezés segíti a fogak megszilárdulását, mivel nem engedi, hogy a fogak elmozduljanak. A mozgó fogak sínezése történhet üvegszálas szalagok segítségével, melyeket folyékony, fogszínű tömőanyaggal erősíthetünk a fogak belső oldalára. Ez stabilan összeköti a fogakat, és esztétikus is. Növeli a páciensek komfortérzetét, mivel szilárdabban álló fogakkal könnyebb az étkezés. A sínezés történhet a kezelés különböző stádiumaiban, lehet ideiglenes és végleges egyaránt. Ennek eldöntése a fogorvos feladata.

A zárt kürett ismétlése többnyire 3-4 hetente szükséges. Bizonyos esetekben a hagyományos íny alatti tisztítás is megoldja a problémát.

Nyitott kürettel a mély, hozzáférhetetlen tasakokat tisztítjuk, melyek zárt kürettel nem kontrollálhatók. Ilyenkor nyitott kürettet, lebenyes tasakműtétet alkalmazunk. Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben és kéziműszerek segítségével történik. A különbség annyi, hogy a fog külső és belső oldalán az ínyszél lefutása mentén metszéseket ejtünk az ínyben annak érdekében, hogy feltárhassuk a defektust, jobban rálássunk az íny alatt fekvő területre, ezáltal eredményesebben tisztíthassuk azt. A sebet a beavatkozás végén varratokkal zárjuk, melyeket egy hét múlva eltávolítunk.

Ezt követően kéthetente orvosi ellenőrzés szükséges. Mindeközben az Ön feladata a lehető leghatékonyabb szájhigiéné fenntartása, fogkefe, fogköztisztító kefe és klórhexidin tartalmú szájöblítő segítségével. Fontos megemlíteni, hogy a gyulladás megszűntével az ínytasak mélységének csökkenése bizonyos mértékű ínyvisszahúzódással jár. Ez nem a kezelés sikertelenségét jelzi, hanem épp ellenkezőleg: a gyógyulás jele! Az íny alatti tisztítás zárt és nyitott módszerével többnyire elérhető, hogy a gyulladás megszűnjön, a tasakok eltűnjenek. Ezzel kialakul egy olyan állapot, amely megfelelő szájápolással és rendszeres kontrollal fenntartható, nem rosszabbodik. Ha krónikus fogágybetegséggel állunk szemben, akkor gyakorlatilag ez jelentheti a kezelés végét.

Ritkán szükséges lehet – ha a tasakfal túlzott mértékben megvastagodott – egy kis műtéttel a tasakfal eltávolítása. Ezt a műtétet nevezzük ínylemetszésnek. Ez egy viszonylag kis beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk. Az íny fog felé néző felszínét, azaz a tasakfalat az ínyszél felől óvatosan kimetszük. A tasakot áttisztítjuk, majd az ínyt visszafektetve a fogak között rögzítjük öltésekkel. Ha az oki kezelés, azaz a gyulladás megszüntetése után az íny lefutása nem esztétikus, ínyplasztika elvégzésére is van lehetőség. Ez kis korrekciót jelent, csekély beavatkozás, az íny bámulatosan gyors gyógyulási hajlama miatt nem megterhelő. Azoknak is ajánljuk, akiknek gyógyszerszedés, vagy öröklött hajlam miatt megnagyobbodott az ínyük.

Amennyiben a kezelés a fentiekkel lezárul, nincs más hátra, mint az elért eredmény megőrzése. Ez is odafigyelést igényel, hiszen akinél egyszer kialakult fogágybetegség, annál sokkal nagyobb eséllyel jön létre újra. Ezért pácienseinket gondozzuk, 3-6 havonta visszahívjuk, kontrolláljuk. A kontroll vizitek alkalmával a fogágy állapotát felmérjük, egyénre szabott tanácsokkal segítjük elő az egészséges állapot megőrzését. Ilyenkor ultrahangos tisztítást is végzünk, elősegítendő a teljes fogkő- és lepedékmentességet. A fogágybetegség gondozása egy életen át tart. Fogorvosaink mindent megtesznek azért, hogy fogait egy életen át megőrizhesse!

Vannak olyan formái a fogágybetegségnek, amelyek a csont kráterszerű pusztulásával járnak. Ilyenkor alakul ki az ún. vertikális csonttasak. Többgyökerű fogak gyökerei között is elpusztulhat a csont. Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy az ilyen defektusokat helyreállítsuk, azaz regeneráljuk a fogágyat. Erre szolgálnak a regeneratív műtétek. A regeneráció során az elpusztult szövetek ugyanolyan típusú és funkciójú szövettel pótlódnak, mint az eredeti. Ez a műtét csak bizonyos esetekben kivitelezhető. A regeneratív technikával sokszor olyan fogakat menthetünk meg, amelyek hagyományos íny alatti tisztítás után nem szilárdulnának meg kellőképpen, mert nincs körülöttük elég csont. Sokszor a csonthiány nem teszi lehetővé a fogbeültetést, bizonyos esetekben itt is alkalmazható a regeneratív technika. Egyes ínyt érintő problémák is orvosolhatók ilyen módszerekkel, ám a legfőbb alkalmazási terület továbbra is az előrehaladott fogágybetegség miatt meggyengült fogak megmentése.

Mikor végezhető regeneratív műtét?

 • ha az oki terápia sikeres volt, a gyulladás jelei nem mutatkoznak
 • ha a fogágybetegség inaktív stádiumban van
 • ha kifogástalan egyéni szájhigiénét tart fenn a páciensünk
 • ha jó a páciens általános egészségi állapota
 • ha a csontdefektus csonttal valamelyest körülhatárolt
 • ha a páciens nem dohányzik

A regeneratív műtét

A regeneratív műtét az eredeti szövetek (csont, gyökérhártya, gyökércement, kollagénrostok) létrehozását célozza meg. Ehhez szükséges részben a csontból és a vérből származó növekedési faktorok jelenléte, másrészt egy olyan réteg is, amely a csontkrátert megvédi az íny hámszövetének gyors beburjánzásától. A speciálisan erre a célra kifejlesztett membránok tökéletesen betöltik ezt a funkciót: elzárják a fogágy defektusát az íny hámjától, így teret engedhetünk a csontképződésnek. A nem felszívódó membrán (Gore-Tex, teflon) előnye, hogy tartja az alakját, tehát teret ad a csontnak, viszont a gyógyulás után egy újabb műtéttel el kell távolítani. A felszívódó membrán, amely lehet kollagén, vagy politejsav, poliglikolsav alapanyagú kevésbé merev, így általában csontpótló anyag kerül a membrán alá, hogy ne horpadjon be. A felszívódó membránt viszont nem szükséges második műtéttel eltávolítani. Egyik membrán sem okoz allergiás reakciót, teljesen szövetbarát. A membrán az íny lebenyes feltárása után kerül behelyezésre a fogágy defektusát lefedve, a csontnak teret engedve. Olykor szükséges a membrán rögzítése fonallal, vagy titánszegecsekkel. A membránok alkalmazását gyakran kombinálják olyan anyagokkal, amelyek valamilyen természetes növekedést serkentő faktort tartalmaznak. A leggyakrabban használt ilyen anyag az Emdogain, amelyet a zománcból nyerik. Klinikai alkalmazása után a szövettani vizsgálatok új cement, új gyökérhártyarostok és új csont képződését igazolták.

A csontpótló anyagok alkalmazása nem minden esetben szükséges, de gyakran, rutinszerűen alkalmazzák olyan esetekben, amikor használatától jobb eredményt várnak. A csontpótló anyagok a csont összetételének megfelelő ásványi és szervetlen komponensekből tevődnek össze, és arra hivatottak, hogy vázat képezzenek az újonnan képződő csontnak. Ezek az anyagok teljes mértékben beépülnek és nagyon jó minőségű csontot lehet segítségükkel képezni.

A műtét menete

 • alaposan érzéstelenítünk minden olyan területet, amelyre a műtét kiterjedhet
 • az érzéstelenség beállta után az első metszést az ínyszélnél ejtjük, ha szükséges, függőleges metszésekkel egészítjük ki
 • az ínyt alapjáról tompa műszerrel, óvatosan választjuk le
 • a gyökérfelszíneket áttisztítjuk, lesimítjuk, hogy biztosan ne maradjanak ott baktériumok, amelyek a gyógyulás sikerét nagyban rontanák
 • ha szükséges, felvisszük a gyökérfelszínre a regeneratív anyagot (pl. Emdogaint), illetve a csontkrátert csontpótló anyaggal töltjük fel, behelyezzük a membránt, majd alaposan rögzítjük a környezetéhez
 • visszafektetjük az ínyt és szorosan zárjuk varratokkal.

A műtét kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, de időtartama függ attól is, mekkora területen végezzük. A műtét utáni pár napon jelentkezhet enyhe, legfeljebb közepes fájdalom, amelyre igény szerint fájdalomcsillapítót ír fel Önnek az orvos. A műtéti területet óvatosan, de alaposan tisztítani kell fogkefével, fogköztisztító kefével, fogmosás után klórhexidin tartalmú öblögetőt kell alkalmazni. A műtétet követő első héten minden nap vissza kell jönni kontrollra rendelőnkbe, ellenőrzés és átöblítés céljából (fontos ellenőrizni, hogy a membrán a helyén van-e). A varratszedés egy héttel a műtétet követően történik. A 2-6. héten elég hetente kontrollra jönni.

A nem felszívódó membránt 4-6 hétig benntartjuk, majd második műtéttel (melynek időtartama az elsőnél lényegesen rövidebb) eltávolítjuk. Majd 6 hét után havonta, később háromhavonta szükséges további kontrollvizsgálat. A teljes gyógyulás 9-12 hónapot vesz igénybe, ekkor röntgenfelvétellel ellenőrizzük a műtét sikerét.

Milyen eredmény várható a regeneratív műtéttől?

 • a mély csonttasakok jelentősen sekélyebbek, akár teljesen kitöltöttek lesznek, ezáltal a baktériumok helyét szolgáló tasak megszűnik, a gyulladásmentes állapot hosszabb távon fenntarthatóvá válik
 • tisztítható felszínek jönnek létre, amely alappillére a jó szájhigiénének
 • a fogat több csont fogja tartani, így megszilárdul, fogpótlás készítésére alkalmassá válik
 • ha implantáció előkészítése miatt végeztük, a teljes gyógyulási idő után a fogbeültetés elvégezhető lesz, ha az ínyvisszahúzódás gyógyítása volt a cél, akkor a regeneratív műtét biztosítja a csontos alapot az íny számára, amelynek hiányában ismét lehúzódna a fogról.

Kérjen időpontot konzultációra

Legyen ön is egy ragyogóan fehér, hollywoodi mosoly büszke tulajdonosa! Mi segítünk ebben!

Gyakran Ismételt Kérdések

 • 8174 Balatonkenese, Fő u. 25.
 • 1055 Budapest, V. kerület Szalay u. 2.

Vagy online (lent a feliratkozó formula kitöltésével), vagy pedig a 06 20 553 6622-es telefonszámon.

Hétfőtől péntekig 8.00-20.00 óráig.

Bízom benne, hogy Önt is hamarosan az elégedett pácienseink körében üdvözölhetem. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Thury Vivien
A balatonkenesei és budapesti Globe Dental Fogászati és Szájsebészeti Magánrendelők tulajdonosa és praxisvezető fogszakorvosa.

  .

  .

  .

  .
  Melyik rendelőnk érdekli?

  .

  .
  Elfogadom az
  Adatvédelmi tájékoztatóban leírtakat

  .